Dieren

Als je zijn werken bekijkt valt de grote verscheidenheid aan onderwerpen onmiddellijk op. Mulder heeft een hele brede belangstelling. Samen met het voorjaar ontwaakt zijn “obsessie” voor de kievit. Het vereist een heel plan de campagne voor hij echt aan de slag kan. Een kievit laat zich niet zomaar bestuderen of fotograferen, dus moet de trukendoos open. Mulder gaat het veld in met nep-fototoestellen, die hij op vrij grote afstand van het nest plaatst.

Elke dag zet hij de toestellen dichterbij, zodat de kievit langzaam kan wennen aan het verschijnsel. Uiteindelijk wordt nep vervangen door echt, en staat het toestel, met afstandsbediening, zeer dichtbij het nest – en zonder de vogel te storen. Voor het scherpstellen gebruikt Mulder een keukenhulp: een rode theedoek. Als de vogel op het nest zit, wordt hij met een verrekijker in de gaten gehouden. Na dertig minuten “zit” neemt Mulder een foto, de eieren zijn dan voldoende opgewarmd. Verder laat hij dit nest met rust.

Waarom al die moeite? Omdat het belangrijk is om de natuurlijke broedhouding van de vogel vast te leggen. Ook voor de bestudering van de fuut is het nodige geduld vereist. Mulder nadert de vogel elke dag ietsje dichter, tot ze als het ware op een hoofdkussen liggen.